Neemt gij tot wettige echtgenoot… jezelf?

De nieuwste trend in trouwen: Sologamie. Vooral in grote steden geven steeds meer mensen het ja-woord aan zichzelf. Waarom zou je zoiets doen en wat zegt dit over onze tijd?

Sologamie lijkt misschien op het woord monogamie, maar er wordt toch echt iets heel anders mee bedoeld. Evenals het woord monogamie is sologamie afgeleid van het Grieks. Het betekent vrij vertaald ‘huwelijk in je eentje’. Je kunt natuurlijk ook monogaam zijn in je eentje, wat erop neer komt dat je alle andere partners afzweert. Trouwen met jezelf komt voor op deze manier gehuwden erop neer dat je jezelf respecteert, dat je eigenwaarde en zelfliefde betoont en deze waarden grondig wilt vastleggen, opdat je er voor altijd aan zult vasthouden. Voorstanders van de praktijk zijn ervan overtuigd dat dit leidt tot een gelukkiger leven met meer voldoening en liefde.

Een feestje voor jezelf
Normaal gesproken vier je op een bruiloft de liefde die de trouwende partners voor elkaar voelen. Je viert dat je voor altijd bij elkaar wilt blijven, en doet dat samen met familie en vrienden. Hapjes, drankjes, muziek, toasts, aankleding: alles staat in het teken van het bruidspaar. Maar waarom al deze loftuitingen delen met een ander? Je kunt toch ook toasten op en eeuwige trouw zweren aan jezelf? Voor sommigen is sowieso iedere reden tot een feestje legitiem en met een sologame bruiloft kun je volledig uitpakken. Dat sologamie in Europa noch in de Verenigde Staten erkend wordt als legaal huwelijk, maakt voor hen dan natuurlijk niets uit. Iedereen eet en drinkt alleen wat jij het allerlekkerst vindt, luistert de hele dag naar jouw persoonlijke favoriete playlist en alles is gehuld in jouw lievelingskleuren. De ceremonie voor een sologame bruiloft kan er precies hetzelfde uitzien als die voor een bruiloft met twee echtelieden, van receptie tot ja-woord tot afterparty en inclusief fotoshoots, limousines, hotelovernachtingen in een bruidssuite en uitgebreide styling met bruidsjurk en al.

Tijdgeest
Sologamie lijkt bij uitstek een kind van onze huidige tijd, waarin het individu steeds meer aandacht krijgt, legio kunstenaars vooral aan navelstaren lijken te doen en men om het hardst schreeuwt om maar vooral gehoord te worden. Oppervlakkigheid heerst alom. Past sologamie inderdaad naadloos in deze trend? Gaat het vooral om het vieren van hoe fantastisch jij zelf nou eigenlijk bent? Of zit er meer diepgang in een ogenschijnlijk erg oppervlakkige trend?

Carrie’s verzet
De oplettende lezer dacht het misschien al, maar helemaal nieuw is het idee van sologamie niet. Naar verluidt was de Amerikaanse Linda Barker de eerste die met zichzelf trouwde, in 1993. Een bekender voorbeeld is Sex & The City-personage Carrie Bradshaw, ook jaren geleden. Maar was dat wel hetzelfde? Carrie was het in de populaire televisieserie vooral zat om telkens zichzelf in de steek te laten voor steeds een nieuwe man in haar leven. Trouwen met zichzelf leek daarom de perfecte oplossing voor een vervelend probleem, maar werd zo nog altijd bepaald door het eigenlijk willen van een ‘normaal’ huwelijk met een ander persoon, zoals überhaupt de hele serie in het teken stond van trouwen met de perfecte partner. Het was meer een verzet tegen iets anders, dan het daadwerkelijk willen van iets nieuws.

In de marge
Het is natuurlijk makkelijk om sologamie te veroordelen als iets egocentrisch en narcistisch ten voeten uit, maar misschien moeten we dat niet doen. Carrie’s verzet was voor veel vrouwen een sterk feministisch statement. Maar waarom? Ook typisch voor deze tijd is dat groepen in de marge hun plek opeisen. Voor te veel vrouwen is het huwelijk altijd een beklemmend keurslijf geweest, sommige vrouwen hebben zich te vaak weggecijferd voor een ander, vaak de man. Door met zichzelf te trouwen, eisen zij nu eens de aandacht en de spotlights voor zichzelf op.

Het zijn vooral vrouwen die kiezen voor sologamie, maar er zijn ook mannen die hier behoefte aan hebben. Alleenstaanden voelen zich namelijk ook vaak een groep in de marge: alleen uit eten is voor velen nog steeds een opgave, supermarkten zijn ingericht op families en zo zijn er meer voorbeelden van zaken waardoor alleenstaanden zich buitengesloten kunnen voelen. De groep singles is echter groot en nog altijd groeiende. Niet iedereen hoeft op zoek te zijn naar een partner, en om daar erkenning voor te krijgen, is sologamie voor sommigen de perfecte oplossing. Zo toon je aan dat je bewust ervoor kiest om alleen te leven en daar heel gelukkig mee bent.

Waarom zou je dat veroordelen? Net zoals met een traditioneler huwelijk met twee echtelieden, zijn er goede en slechte redenen om te kiezen voor een sologaam huwelijk. Vind je het stom, ga dan gewoon niet naar de plechtigheid. En geef het niet meer aandacht dan jij nodig vindt.

Als er iemand tegen dit huwelijk is, laat hen dan nu spreken of anders voor eeuwig zwijgen…

Foto: Blavou

Plaats een reactie!

  •  

    Wees de eerste met een reactie!

Blog & nieuws

Meer nieuws
Uw bruiloft begint bij bruidlocaties.nl zoek uit duizende locaties in NL. Zoek een bruidslocaties