Een bridal shower of toch een vrijgezellenfeest?

Bridal shower. Een goed Nederlands woord hebben we er niet voor, ook al werden volgens de twijfelachtige overlevering de eerste bridal showers eeuwen geleden al in Nederland en België gehouden. Vrijgezellenfeesten daarentegen kennen we allemaal wel. Nu ben je natuurlijk niet verplicht een van beide te organiseren voordat je gaat trouwen. Maar tradities zijn er om in ere gehouden te worden, toch? Lees hier meer en laat je verleiden tot een leuke pre-party!

Een deel van het plezier van een feest organiseren is vaak de voorpret (de stress die op kan treden laten we hier maar even buiten beschouwing). Samen met je vrienden of vriendinnen en misschien broers of zussen alvast een beetje feest vieren, zorgt ervoor dat mensen elkaar leren kennen. En dat draagt dan weer bij aan de sfeer op je huwelijksfeest. Maar het is natuurlijk vooral erg leuk om zelf alvast in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Lees hieronder het belangrijkste veschil tussen beide pre-party’s en kies zelf:

De bridal shower is typisch iets voor vrouwen. Hoewel het tegenwoordig minder om de cadeautjes voor de bruid gaat, is het toch gebruikelijk de bride-to-be iets te geven. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de oorsprong van de bridal shower die vroeger werd georganiseerd als de ouders zich geen bruidsschat konden veroorloven. Vrienden en familie werden dan uitgenodigd om cadeaus te geven aan het bruidspaar ter vervanging van de bruidsschat.

Het is gebruikelijk dat de bridal shower georganiseerd wordt door de ceremoniemeester of vriendinnen. Dat kan in een restaurant, bij iemand thuis of waar dan ook. Dat heeft er mee te maken of een thema wordt gekozen voor de bridal shower. Bijvoorbeeld een ontspannende dag in een spa of een workshop foto’s maken. De locatie kan dus overal zijn.

De bridal shower is vooral een gezellige dag met vrouwelijke familieleden en vriendinnen van de bruid en bruidegom. We willen het niet als een serieuze dag bestempelen, maar het is niet de bedoeling die dag grappen met de aanstaande bruid uit te halen of haar in een raar pak rond te laten lopen.

Het vrijgezellenfeest daarentegen, vraagt om een heel andere invulling. Daarvan is het de bedoeling de bruid of bruidegom in het middelpunt te zetten, maar eerder op een gekke of grappige manier. Dat hoeft natuurlijk niet in een konijnenpak over de Wallen van Amsterdam, maar vaak wordt er wel iets georganiseerd door de ceremoniemeester of vrienden en vriendinnen waarvan ze weten dat de bruid of bruidegom het nog nooit gedaan heeft en het zelf waarschijnlijk niet zou bedenken. Een lesje paaldansen of een middag Jackass spelen bijvoorbeeld.

Gelukkig worden vrijgezellenfeestjes niet meer de dag voor het huwelijk georganiseerd, zoals dit traditioneel wel hoorde. Meestal vindt het feest ongeveer een maand van te voren plaats zodat je ruim de tijd hebt om bij te komen.

Veel plezier!

Foto: MessyCupcakes Photography

Plaats een reactie!

  • Jill 16-08-2022

    Wij hebben een plaats nodig waar wij een bridal shower kunnen hebben! Voor mensen van 10-22 personen

Blog & nieuws

Meer nieuws
Uw bruiloft begint bij bruidlocaties.nl zoek uit duizende locaties in NL. Zoek een bruidslocaties