Oude en nieuwe bruiloftdresscodes: dit moet je weten

Leuk, een uitnodiging voor een huwelijksfeest! Dan lees je de dresscode: boho chic. De stress slaat toe, wat is dat? Boho zal wel iets met hippie te maken hebben, maar wat trek je dan aan op een bruiloft? Waarschijnlijk is het niet de bedoeling dat je je entree op slippers maakt. Lees hier over de verschillende dresscodes en wat wel en niet ‘mag’.

Wat is er gebeurd met traditionele dresscodes als tenue de ville, black of white tie en cocktail? Bruidsparen kiezen steeds vaker voor trendy kledingvoorschriften. Leuk natuurlijk, maar het is wel zo fijn als je geen modderfiguur slaat door een iets te ruime interpretatie van smart casual en in je versleten spijkerbroek te verschijnen. We zetten hieronder de oude, bekende dresscodes en de veel gebruikte, nieuwe kledingvoorschriften voor je op een rijtje.

Tenue de ville
Letterlijk betekent het stadskleding: netjes, maar niet al te chic en niet te opvallend. Tenue de ville geeft daarom veel vrijheid. Kies voor een A-lijnjurk of een rok met blouse en jasje in een pasteltint bijvoorbeeld. Zwart is minder geschikt. Mannen dragen een pak met lichte kleuren als ze een moderne stijl willen en donkere kleuren voor een formele look.

Black tie
Deze dresscode hoort bij het bruiloftsfeest dat na 18 uur begint. Het is dus de bedoeling dat je avondkleding draagt. Dat betekent een chique, lange avondjurk of een nette cocktailjurk met elegante schoenen. Mannen dragen een smoking, lekker makkelijk.

White tie
Van alle dresscodes is dit de meest klassieke en formele. Dames dragen een lange, mouwloze galajurk, decolleté mag. Ook een strapless jurk is toegestaan. Handschoenen in dezelfde stof maken de look af. Mannen worden geacht een rokkostuum te dragen.

Cocktail
Een cocktailjurk is een elegante jurk tot net boven de knie, eventueel tot net op de knie. Natuurlijk horen er elegante schoenen met hakken bij, ondanks dat deze dresscode een tikje meer casual is dan de vorige drie. Voor mannen is de keuze vrijer. Een pak is wel gewenst, maar dat mag een origineel ontwerp zijn.

Summer chic
Bij deze dresscode heb je redelijk wat vrijheid, al is het wel de bedoeling dat, de naam zegt het al, je outfit zomers is en chic. Dat kunnen felle kleuren, pasteltinten en prints zijn, bijzondere materialen of opvallende ontwerpen en opvallende accessoires. Schoenen met hakken kunnen, maar bijvoorbeeld ook sleehakken mogen. Mannen kiezen voor een pak met een zomerse uitstraling, bijvoorbeeld katoen of linnen, met een overhemd.

Smart casual
Misschien voor de gasten wel de gemakkelijkste dresscode: draag een chique versie van je dagelijkse kledingstijl. Dat kan dus een jurkje, maar ook een broek of een jumpsuit zijn. In theorie zou je een nette jeans kunnen dragen, maar voor een bruiloft raden we toch aan het bij iets feestelijks te zoeken.

Boho chic
Deze Bohemian style past prima bij de festivallook en staat voor luchtige, kanten jurken. De typische hippiestijl is lang, maar kort kan ook. Aardse kleuren, bloemenprints en een grote zomerhoed zijn helemaal Boho chic. Maak je jurk af met een paar chique laarzen en een paar grote, opvallende sieraden. Mannen kunnen lekker relaxed naar het huwelijksfeest gaan door bijvoorbeeld een spijkerbroek te combineren met een vintage colbertje.

Een belangrijke ongeschreven regel is dat je als gast je niet opvallende of extravaganter dan de bruid kleedt. Als je je aan de dresscode houdt, dan komt het helemaal goed.

Plaats een reactie!

  •  

    Wees de eerste met een reactie!

Blog & nieuws

Meer nieuws
uw bruiloft begint bijz bruidslocaties.nl zoek unit duintden locatie in NL. Zoek een bruidslocaties