‘En dan verklaar ik u nu…’ - Je trouwambtenaar kiezen

Trouwen is niet alleen het feest. Er hoort ook een officiële ceremonie bij waarna je pas werkelijk in de echt verbonden bent. Was het vroeger een min of meer verplicht onderdeel waar je doorheen moest om daarna het spetterende feest te starten, tegenwoordig mogen we er iets leuks van maken. Het zaaltje bij de plaatselijke gemeente kan, maar mag je ook vervangen door een plek die je zelf uitkiest. Hetzelfde geldt voor de trouwambtenaar. Kies je een ambtenaar van de burgerlijke stand of een ‘babs’? Lees hier de verschillen.

De meneer of mevrouw van de gemeente
Een gemakkelijke manier om aan een trouwambtenaar te komen, is bij je plaatselijke gemeente te kiezen voor een ambtenaar die jullie huwelijk gaat voltrekken. Dat kan zijn in een zaal van het gemeentehuis of op een locatie die door de gemeente officieel erkend is. De ambtenaar die jouw gemeente je toewijst, ken je niet. Een aantal weken voor de huwelijksvoltrekking ontmoet je elkaar en dan hoop je maar dat het klikt. Je hebt geen idee of de ambtenaar flauwe grappen maakt of juist heel serieus is en jullie kromme tenen bezorgt. Bovendien hoort de trouwambtenaar van de burgerlijke stand zich te houden aan een bepaalde tijd. Daar heb je niets in te zeggen. Ook voor de voorbereiding staat een bepaalde tijd. Een trouwambtenaar van de gemeente zit vast aan een aantal procedures en regels waar je niet van af kunt wijken.

Een zelfstandig trouwambtenaar dan?
Vind je het leuk meer in de melk te brokkelen van de ceremonie, dan kun je kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar. Een ambtenaar die niet aan de gemeente verbonden is, maar een commerciële dienst is, wil zich onderscheiden. Sommigen zingen erbij, spreken meerdere talen, spelen een toneelstuk of vertellen gewoon een leuk en persoonlijk verhaal. Via hun website of een persoonlijke afspraak die je meteen kunt inplannen wanneer jij wilt, krijg je al snel een idee of dit de persoon is door wie jullie getrouwd willen worden. We kennen natuurlijk de bekende acteurs en artiesten als Dirk Zeelenberg en Xander de Buisonjé, maar er zijn tal van niet bekende trouwambtenaren die het vak uitoefenen omdat ze het nou eenmaal leuk vinden. De babsen (buitengewone ambtenaren van de burgerlijke stand) zullen er alles aan doen jullie een onvergetelijke en volledig op maat gemaakte ceremonie te bezorgen.

Een familielid mag ook, of een vriend(n) of kennis
Tot slot mag ook iemand van je familie voor een dag als trouwambtenaar fungeren. Of een goede vriend of vriendin. Als je een bekende als babs kiest, wordt je huwelijksvoltrekking natuurlijk nog persoonlijker. Wees er wel zeker van dat deze persoon zich happy voelt bij deze belangrijke taak, de aandacht van de zaal erbij kan houden en niet teveel oude koeien uit de sloot haalt die voor het publiek niet interessant zijn. Kromme tenen bij een bekende of een familielid is zo mogelijk nog erger.

Een goede trouwambtenaar kiezen is een belangrijk onderdeel van je planning en noodzakelijk om tijd mee te beginnen om teleurstelinngen te voorkomen!

Foto: emilylamontphotography

Plaats een reactie!

  •  

    Wees de eerste met een reactie!

Blog & nieuws

Meer nieuws
Uw bruiloft begint bij bruidlocaties.nl zoek uit duizende locaties in NL. Zoek een bruidslocaties