Getuigen op een Bruiloft: Regels, Tips & Tricks

Als je gaat trouwen, dan heb je getuigen nodig. Maar hoeveel precies? En waar moeten zij aan voldoen? En wat kun je precies verwachten van een getuige? Hoe maak je deze keuze? En… wat nou als je zelf gevraagd wordt om getuige te zijn? Lees hier alle tips & tricks wat betreft getuigen bij een bruiloft!

Wettelijke verplichtingen
Als je wilt trouwen, maar ook als je kiest voor een geregistreerd partnerschap, dan moet je van de Nederlandse overheid voldoen aan een aantal zaken en voorwaarden. Een van deze voorwaarden is dat je getuigen aanmeldt. Dat zijn er minimaal twee en maximaal vier. Zowel de bruid als de bruidegom kunnen dus één of twee personen voor deze eer selecteren. Maar je mag natuurlijk ook combineren: misschien wil de bruidegom wel zijn vier broers als getuigen of wil de bruid graag een heel vriendinnengroepje. Het is aan het bruidspaar zelf om dit te bepalen, zolang het maar in totaal minimaal twee en maximaal vier personen zijn.

Let wel: de getuigen moeten allemaal 18 jaar of ouder zijn. En onder bepaalde speciale omstandigheden, zoals ziekte of detentie, kan het aantal getuigen moeten worden uitgebreid naar bijvoorbeeld zes getuigen.

Hoe kies je een getuige?
Een getuige kies je niet zomaar. De meeste bruidsparen kiezen voor familie of vrienden. Maar je mag ook gewoon een wildvreemde van straat plukken. Alles is mogelijk. Bedenk wel dat de namen van de getuigen met hun handtekening op de bruidsakte komen te staan. In het geval van verlies van de trouwakte zijn jouw getuigen degenen die ook zonder papieren het huwelijk kunnen bevestigen. Dus wat dat betreft is het verstandig iemand te kiezen die je kent en vertrouwt.

Wil je heel graag iemand als getuige vragen die niet meerderjarig is, zoals jullie kinderen? Niet getreurd, hier zijn mogelijkheden voor! Voor een persoon wiens handtekening niet rechtsgeldig is, kun je een speciale kinderakte of een onofficiële trouwakte maken als symbolisch document. Deze mogen zij dan wel ondertekenen. Wel ben je daarnaast verplicht aan het aantal meerderjarige getuigen te voldoen voor de officiële trouwakte.

Ik ben gevraagd als getuige, wat nu?
Het is een hele eer als je gevraagd wordt om getuige te zijn bij een bruiloft. Jij bent immers gekozen uit vele gegadigden! Vaak kiest zowel de bruid als de bruidegom maar één speciale persoon uit hun leven om deze ambtelijke functie te vervullen. Maar wat moet je dan precies doen? Het belangrijkste onderdeel in formele zin is het plaatsen van jouw handtekening en daarmee het geven van jouw instemming met het huwelijk. Als voorbereiding kun je bijvoorbeeld nog eens extra oefenen op jouw handtekening, opdat je deze ook onder stress gemakkelijk en mooi zult kunnen zetten.

Deze getuigenis bestaat overigens officieel uit meer dan alleen deze handtekening. In het geval van een verlies van de trouwakte kunnen de getuigen het huwelijk bevestigen; zij waren immers officieel getuigen bij de voltrekking van het huwelijk en kunnen dat officieel beamen. Als getuige vervul je dus niet alleen een eervolle, maar ook een zeer formele taak!

Verder kun je extra aandacht besteden aan de outfit voor de bruiloft; je zal veel in beeld staan en op een groot aantal foto’s verschijnen, al dan niet samen met het bruidspaar. Je kunt bijvoorbeeld de kleuren van jouw kleding afstemmen op die van de bruid en/of bruidegom.

Tot slot is het natuurlijk verstandig om alles goed door te spreken met het bruidspaar. Wat verwachten zij precies van jou? Misschien wil je wel een speech geven, nu jij een belangrijke rol vervult op de bruiloft!


NB: Alle gegevens en cijfers in dit artikel hebben betrekking op de Nederlandse wetgeving. In andere landen kunnen andere aantallen en regels gelden voor de getuigen bij de huwelijksvoltrekking!

Plaats een reactie!

 • lbsnmjlpdf 26-05-2022

  Getuigen op een Bruiloft: Regels, Tips & Tricks lbsnmjlpdf http://www.g03ex5e8o4ks45c0vcxp694m868bd55ds.org/ [url=http://www.g03ex5e8o4ks45c0vcxp694m868bd55ds.org/]ulbsnmjlpdf[/url] <a href="http://www.g03ex5e8o4ks45c0vcxp694m868bd55ds.org/">albsnmjlpdf</a>

 • Tamara van den Oosterhoff 26-05-2022

  Lord Bubuza is een genie, hij kan alles doen met zijn wonderbaarlijke spreuk. Mijn vriend was beledigend en bedrieg, ik hou zo veel van hem en wilde hem niet kwijtraken aan een ander, dus begon ik online hulp te zoeken toen ik getuigenissen tegenkwam van mensen die Lord Bubuza bedankten voor zijn hulp, dus ik neem contact met hem op via WhatsApp:( +1 505 569 0396 ), ik vertelde hem het probleem met mijn relatie. Ik deed precies wat hij me had opgedragen en alles over het bedriegen en beledigend gedrag van mijn vriend veranderde ten goede, hij is nu zo lief en zorgzaam. Ik ben zo trots op Lord Bubuza. Heeft u een probleem met uw relatie? Neem contact met hem op voor hulp via WhatsApp:: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com

 • zpebvmrvgv 26-05-2022

  Getuigen op een Bruiloft: Regels, Tips & Tricks zpebvmrvgv http://www.gl18y34m1fj53o0nlx96uk3k029me2b1s.org/ [url=http://www.gl18y34m1fj53o0nlx96uk3k029me2b1s.org/]uzpebvmrvgv[/url] <a href="http://www.gl18y34m1fj53o0nlx96uk3k029me2b1s.org/">azpebvmrvgv</a>

 • blmsyztkj 26-05-2022

  Getuigen op een Bruiloft: Regels, Tips & Tricks blmsyztkj http://www.g2h624a165a7oy93z3eu1t86tan6ou8gs.org/ [url=http://www.g2h624a165a7oy93z3eu1t86tan6ou8gs.org/]ublmsyztkj[/url] <a href="http://www.g2h624a165a7oy93z3eu1t86tan6ou8gs.org/">ablmsyztkj</a>

Blog & nieuws

Meer nieuws
uw bruiloft begint bijz bruidslocaties.nl zoek unit duintden locatie in NL. Zoek een bruidslocaties