Het huwelijksfeest - van tarwebrood naar bruidstaart

Het aansnijden en opeten van een heerlijk zoet stuk bruidstaart is niet meer weg te denken uit de huwelijksceremonie. Een prachtig kunstwerk van cake met vulling, gedecoreerd met de meest creatieve handgemaakte bloemetjes of een modernere variant met macarons of marmer. Naast de bruidsjurk is het ook dé manier om de show mee te stelen als bruidspaar. Waar komt deze gewoonte eigenlijk vandaan? Lees hieronder hoe deze traditie via de Romeinen en vervolgens de Engelsen ook een Nederlands gebruik werd.

Bij de Romeinen geen sluier maar tarwebrood op het hoofd
In het oude Rome werd tijdens het huwelijksfeest getrakteerd op tarwebrood. Tarwe had een symbolische betekenis, namelijk vruchtbaarheid en groei. De bruidegom verkruimelde het brood boven het hoofd van de bruid en kinderen zouden snel volgen. Nog geen bruidstaart bij de Romeinen maar wel de voorloper van een gewoonte waarbij het bruidspaar met eten hun liefde nog eens extra bezegelt.

Toen kwamen de Engelsen
Het Engeland van de middeleeuwen is waarschijnlijk de oorsprong van de etages van de bruidstaart. Daar kuste het bruidspaar elkaar boven een stapel cakes en scones met het doel deze niet om te laten vallen. Dan waren ze verzekerd van een gelukkig huwelijk en kinderen. Ongetrouwde gasten namen een stukje mee naar huis om onder hun kussen te leggen in de hoop een geschikte partner te vinden.

Suiker deed zijn intrede
In de 17e eeuw kwam in Engeland steeds meer suiker voorhanden. En hoe geraffineerder de suiker, hoe luxer én witter deze was. Dat was het moment dat taarten werden voorzien van een witte laag suiker (icing) als symbool van maagdelijkheid en tegelijkertijd een uiting van de rijkdom van de familie.

Vanaf toen werd in Engeland de bruidstaart een belangrijk onderdeel van de huwelijksceremonie. Ze werden groter en het idee van de verschillende lagen ontstond in het Victoriaanse tijdperk.

Het huwelijk van koningin Victoria met prins Albert in 1840 zette de toon. Een taart van 35 cm hoog die bijna 150 kg woog, gedecoreerd met poppetjes en bloemen van suiker. Het mag duidelijk zijn waarom het nu nog steeds royal icing wordt genoemd!

Een leuk weetje is dat in 2016 een stukje overgebleven taart € 1600 opleverde. Het was hard en droog, maar dat deerde de koper blijkbaar niet.

Hoe kwam de bruidstaart in Nederland terecht?
Na het huwelijk van Victoria en Albert kon ook het Nederlandse aanstaande koningspaar niet achterblijven. Geïnspireerd door de Engelse wedding cake werd ook tijdens het huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik een bruidstaart in Engelse stijl gepresenteerd. Hetzelfde gold voor koningin Juliana in 1937.

Die eerste jaren was het dus een echte koningstaart en alleen een gebruik tijdens koninklijke huwelijken. Pas in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw werd de bruidstaart langzaamaan bij de rest van de Nederlandse bruidsparen een gewoonte. Uiteraard afhankelijk van het bruidsbudget, want een mooie bruidstaart is een dure aangelegenheid.

Net zoals een witte jurk is een echte bruidstaart met lagen en versiering geen must op je bruiloft. Maar het geeft wel net dat extra gevoel van traditie en een prachtig fotomoment!

Foto: ih

Plaats een reactie!

  •  

    Wees de eerste met een reactie!

Blog & nieuws

Meer nieuws
Uw bruiloft begint bij bruidlocaties.nl zoek uit duizende locaties in NL. Zoek een bruidslocaties