Het is nu echt onderzocht: trouwen maakt gelukkiger!

Hebben jullie trouwplannen? Dat is goed nieuws! Volgens een Brits onderzoek van Springers Journal of Happiness Studies heeft het huwelijk een positief effect op mensen. Getrouwde stellen zouden een groter geluksgevoel hebben en tevredener zijn dan hun leeftijdgenoten die single zijn. Uitgangspunt is natuurlijk wel dat het huwelijk stand heeft gehouden. Lees hier hoe het zit.

Het Britse onderzoek heeft data verzameld van Britse getrouwde stellen en stellen die ongetrouwd bij elkaar wonen. Die scheren we voor het gemak daarom maar even over een kam. Er kwamen vier belangrijke conclusies uit.

1. Gewoon gelukkiger
Getrouwde stellen zijn volgens de onderzoekers nu eenmaal gelukkiger en tevredener dan singles. Dat is de eerste conclusie waar we niet veel aan toe kunnen voegen.

2. For ever after
Het is algemeen bekend dat getrouwde stellen het gelukkigst zijn in de eerste jaren na het huwelijk. Daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen. Toch blijkt dat deze koppels in vergelijking met singles niet alleen gelukkiger en tevredener tijdens de eerste jaren van hun huwelijk, maar dat dit gevoel zo blijft tijdens de hele huwelijkse periode. Partners slepen elkaar erdoorheen in goede en in slechte tijden, bijvoorbeeld tijdens de drukke jaren met kleine kinderen of bij ziekte. Dat is een fijn vooruitzicht voor de newly weds!

3. Midlifecrisis
Deze is wel heel lief: het huwelijk blijkt vooral heel belangrijk te zijn tijdens de niet te vermijden dip waar veel van ons op middelbare leeftijd niet aan ontkomen. Met de kwaaltjes, de twijfels over status, het geleefde leven, het spijtgevoel over de dingen die we anders hadden willen doen en misschien wel ziektes, hechten we veel waarde aan onze levenspartner voor wie we geen schaamtegevoel hebben. Het respect en de vriendschap die je voor elkaar voelt, helpen je door mindere tijden heen.

4. De beste maatjes
Denk jij ook wel eens dat het een saaie boel is bij stellen die van elkaar zeggen “wij zijn echt elkaars maatje”? Tja, de vonken vliegen er misschien niet vanaf, maar wat wel blijkt uit het onderzoek is dat de tevredenheidsscore van deze stellen de lucht in schiet. De verklaring hiervoor is dat geluk grotendeels te maken heeft met de sociale omgeving, vriendschap dus. Als je man of vrouw je beste vriend is waar je alles mee kunt bespreken, lief en leed mee deelt en die jou iets gunt, dan snap je waarom dat bijdraagt aan het geluksgevoel.

Bij een dergelijk onderzoek is het natuurlijk altijd moeilijk na te gaan of de conclusies echt iets te maken hebben met het huwelijk of dat deze getrouwde mensen voor hun trouwen al gelukkiger waren vanwege een vrolijke persoonlijkheid of om andere redenen. Om dat uit te sluiten hebben de onderzoekers de deelnemers niet alleen gevraagd naar hun beoordelingen na het huwelijk, maar ook naar hun status ervoor.

Zolang er geen onderzoek komt dat het tegendeel bewijst, is het dus een prima idee om zo snel mogelijk op de knieën te gaan en eeuwige trouw te beloven als je dag nog niet gedaan hebt!

Foto: Adam D.

Plaats een reactie!

  •  

    Wees de eerste met een reactie!

Blog & nieuws

Meer nieuws
Uw bruiloft begint bij bruidlocaties.nl zoek uit duizende locaties in NL. Zoek een bruidslocaties