Hoe beperk je je gastenlijst op je bruiloft?

Wie nodig je uit voor je huwelijksfeest en wie niet? Hoeveel rekening houd je met de verwachtingen van je ooms en tantes, buren en collega’s? Hebben je ouders er nog iets over te zeggen? Allemaal vragen die het opstellen van een gastenlijst tot een lastige klus maken als je niet zomaar iedereen wilt uitnodigen. Zie jij er tegenop je lijst van genodigden op te stellen? Lees dan hier onze tips om te zorgen dat je precies doet wat jij wilt zonder mensen tegen je in het harnas te jagen.
Allereerst: neem de tijd voor het opstellen van je gastenlijst. Ga er even voor zitten en maak hem niet in een keer. Er gaan meestal meerdere updates overheen voordat je tot de definitieve versie komt. Met onderstaande stappen kom je vanzelf tot een lijst waar jullie helemaal achter staan.
1.Wordt het een grote of intieme bruiloft?
Het begint ermee te bepalen hoe jullie feest eruit gaat zien. Houd je van lekker veel en groot, dan is het gemakkelijk. Dat geeft de ruimte om zoveel mogelijk mensen uit te nodigen. Hou er wel rekening mee dat er mensen zullen zijn die je niet kent, omdat het bijvoorbeeld aanhang is die je nog nooit gezien hebt. Een kleinere, intieme bruiloft zorgt voor een andere sfeer. Daar kun je je gasten schandalig verwennen, spreek je ze misschien wel allemaal en geniet je van vertrouwd gezelschap. Ga je voor dit kleiner gezelschap? Dan zal je hoogstwaarschijnlijk flink moeten schrappen van je eerste gastenlijstversie.
2.Maak een eerste versie
Nu je weet hoe je de dag invult, begin je met de eerste versie van je gastenlijst. Die kun je zo uitgebreid mogelijk doen. Het is handig om een onderverdeling te maken in bijvoorbeeld familie, vrienden, kennissen en collega’s. Als je moet schrappen, zie je snel of je niet teveel neven en nichten van de lijst hebt gehaald ten faveure van je collega’s. Bepaal wat de criteria zijn om te schrappen. Schrap je de mensen die je in geen tijden gezien hebt? Of haal je mensen van de lijst omdat je ze irritant vindt of omdat hun gedrag je niet aanstaat? Bedenk dit voor je gaat schrappen, dat maakt het een stuk gemakkelijker.
3.Als het om de euro’s gaat
Als jullie budget of de grootte van de locatie de reden is dat je kritisch naar het aantal gasten kijkt, dan kun je dit nog oplossen met een selectie avond- en daggasten. Je houdt zo het aantal gasten die tegelijk komen binnen de perken en toch kun je er aardig wat uitnodigen.
Eigenlijk is het belangrijkst dat jullie zelf doen wat jullie willen en de mensen uitnodigen die jullie het meest dierbaar zijn. Zo kun je lang puzzelen welke collega’s je uit moet nodigen, omdat je er nou eenmaal mee samenwerkt, ook al heb je er geen klik mee. Vraag in dat geval de mensen waar je ook buiten het werk mee afspreekt bijvoorbeeld of waar je een vriendschap mee zou kunnen ontwikkelen. En wat doe je met die familieleden die je ouders er graag bij willen hebben maar die jij nooit aardig vond? Ook voor deze mensen moeten hele gegronde redenen zijn om ze uit te nodigen, anders gewoon niet doen.

Plaats een reactie!

  •  

    Wees de eerste met een reactie!

Blog & nieuws

Meer nieuws
Uw bruiloft begint bij bruidlocaties.nl zoek uit duizende locaties in NL. Zoek een bruidslocaties