Hoe ga je om met dieetwensen op je trouwdag?

Op jullie bruiloft komen er vast gasten die allergisch of intolerant zijn voor bepaalde voeding. Dat kan bijna niet anders, want er zijn aardig wat mensen die niet alles kunnen eten. Denk aan glutenintolerantie of notenallergie. Hoe zorg je dat alle gasten op jullie feestdag onbezorgd genieten van de taart, het buffet of diner? Lees hier hoe je dat aanpakt.

Er zijn in Nederland nogal wat mensen die kampen met een voedselallergie- of intolerantie. Mensen met een notenallergie die per ongeluk iets eten dat bereid is met noten, kunnen daar angstaanjagende ademnoodaanvallen van krijgen. Daar wil je toch even niet aan denken? Maar ook mensen die beter geen gluten eten, kunnen als ze dat toch doen, daar weken lang last hebben. En zo zijn er verschillende voedselallergieën die het iemand behoorlijk lastig kunnen maken.

Inventariseer de allergieën
Om iedereen een mooie en feestelijke dag te geven en het naar de zin te maken, zijn er allerlei mogelijkheden om rekening te houden met intoleranties en allergieën. Het begint ermee dat jouw gasten met een r.s.v.p. aan kunnen geven of ze allergisch zijn voor bepaalde voeding. Zodra je dat weet, kun je met de cateraar om tafel om te bespreken hoe je dit kunt oplossen.

Glutenvrij eten? Dat kan gemakkelijk
Komen er alleen gasten met een glutenallergie, dan kun je gemakkelijk bijvoorbeeld een glutenvrije tafel inrichten tijdens het buffet. In taart kunnen veel gluten zitten. Vraag daarom of de bakker naast de bruidstaart een aantal kleine cakes zonder gluten maakt. Het is van belang dat er geen kruisbestuiving ontstaat en dat er een strict onderscheid is tussen wel en geen gluten, maar dat is met een beetje voorbereiding goed te doen. Zet bijvoorbeeld mooie kaartjes bij de taart en cakes waarop duidelijk staat wat glutenvrij is. Hetzelfde geldt voor een diner. Ook dan zijn ervaren cateraars goed in staat een glutenvrij gerecht te maken en je gasten iets lekkers voor te zetten.

Verschillende allergieën
Zijn er meerdere allergieën waar rekening mee gehouden moeten worden? Bespreek dan met je cateraar wat de beste manier is om het al je gasten naar de zin te maken met lekker eten. Wordt een diner te ingewikkeld, omdat er teveel verschillende gerechten geserveerd moeten worden waardoor het voor de cateraar lastig wordt? Zorg dan voor een heerlijk uitgebreid buffet. Het voordeel van een buffet is dat je gemakkelijk aan kunt geven of in bepaalde gerechten noten zijn verwerkt bijvoorbeeld. Zet er een aanwijzing of een kaartje bij voor de duidelijkheid. Ook gasten die niet tegen schaaldieren of citrusvruchten kunnen, kiezen voor andere gerechten.

Je ziet, verschillende dieetwensen hoeven helemaal geen probleem te zijn. Je gasten zullen alleen maar meer genieten als er rekening wordt gehouden met hun wensen. Zorg dat je een cateraar hebt die ervaring heeft met divers koken. Een cateraar die nog nooit glutenvrije gerechten gemaakt heeft, weet er misschien te weinig van. Daardoor kan de kok per ongeluk toch het verkeerde keukengerei gebruiken en ontstaat er kruisbestuiving. Dat is funest voor de gasten. Met een goede cateraar is het voor iedereen feest!

Foto: Elin B @ Nordic Touch

Plaats een reactie!

  •  

    Wees de eerste met een reactie!

Blog & nieuws

Meer nieuws
Uw bruiloft begint bij bruidlocaties.nl zoek uit duizende locaties in NL. Zoek een bruidslocaties