Hoe koninklijk was de huwelijksnacht van Harry en Meghan?

De huwelijksnacht als traditie waarbij man en vrouw elkaar voor het eerst samen de nacht doorbrengen, is natuurlijk allang verwaterd. De nacht na het feest wordt volgens de cijfers meestal al slapend doorgebracht, vermoeid van de huwelijksdag en alles wat daaraan vooraf ging. Dat zal voor Harry en Meghan niet anders zijn, Maar hoe anders was het vroeger bij koninklijke families toen er voor pasgetrouwde, koninklijke stellen in Europa er complete bedceremonies voorgeschreven werden. Lees hier hoe het in zijn werk ging.

Dat de huwelijksnacht belangrijk was voor het nakomelingschap, gold in vroegere tijden voor iedereen. Voor Europese koningshuizen was dat nog eens extra belangrijk omdat huwelijken meestal naties en vorstendommen aan elkaar verbonden. Het was een manier voor machthebbers om nog meer macht te verkrijgen. De huwelijksnacht was daarvan het symbool en dat moest ‘gevierd’ en bezegeld worden met een ceremonie voor het pasgetrouwde stel.

Huwelijksnacht privézaak? Echt niet
Die bedceremonie was een voorgeschreven ritueel. Als na de huwelijksvoltrekking en het feesten het tijd was, ging het koppel naar de slaapkamer. Maar niet alleen. In Nederland bijvoorbeeld werden man en vrouw geëscorteerd door allerlei familieleden zoals de ouders en ooms en tantes van beide kanten. En omdat het een staatsaangelegenheid was, konden er ook ministers bij zijn en natuurlijk een dominee of predikant. Het stel werd omgekleed en kreeg een ceremonieel nachthemd aan. De Nederlandse stadhouder Willem II kreeg toen hij met Mary Stuart trouwde in Londen zelfs een schaar om het dichtgenaaide nachthemd van Mary Stuart open te knippen. Hoe symbolisch!


Elk koningshuis koos een andere opstelling. Deze scène in de film Marie Antoinette illustreert hoe Marie Antoinette en Louis XVI omgeven werden door een meute van mensen en dat ze pas wat privacy kregen nadat het gordijntje gesloten werd.

Ook in Engeland verliep het op ongeveer dezelfde manier. De dame in kwestie werd door haar hofdames naar de slaapkamer gebracht alwaar de hovelingen haar kersverse echtgenoot van zijn kleding ontdeden. De entourage was aanwezig tot het allerlaatste moment om het koppel aan te moedigen. In de ochtend werden volgens de overlevering de bedlakens geïnspecteerd om bewijs te vinden dat het huwelijk inderdaad geconsumeerd was en er misschien wel een nazaat onderweg was.

Gelukkig afgeschaft
Je moet er toch niet aan denken dat je zelfs tijdens je huwelijksnacht, die in die tijd ook echt de eerste nacht samen was, je met allerlei pottenkijkers van doen hebt. Waarschijnlijk wisten de koninklijke pasgetrouwden niet beter, want er was ook nog het risico dat het huwelijk ontbonden kon worden als er geen getuigen waren tijdens de huwelijksnacht. Nakomelingschap was waar het om ging. Politiek en privé waren met elkaar verweven. Deze traditie duurde tot het einde van de 17e eeuw. Sindsdien krijgen ook koninklijke stellen wat meer privacy, althans in de slaapkamer.

Ook al zijn Harry en Meghan wel wat camera’s gewend en logeerden ze in het zelfde verblijf als Harry’s oma koningin Elizabeth, toch is de kans heel klein dat ze naar de slaapkamer begeleid werden door oma en opa, Theresa May en aartsbisschop Welby. Dat zou wel nieuws zijn trouwens.

Foto: Simon Law

Plaats een reactie!

  •  

    Wees de eerste met een reactie!

Blog & nieuws

Meer nieuws
Uw bruiloft begint bij bruidlocaties.nl zoek uit duizende locaties in NL. Zoek een bruidslocaties