How to: Trouwen in het buitenland

Op zoek naar een goed-weer garantie voor jullie bruiloft? Of ben je op vakantie gevallen voor een bijzondere locatie, zoals een antiek theater of een oud kerkje? Misschien hebben jullie wel familie in het buitenland of een andere speciale verbintenis met een bepaald land.

Er zijn genoeg goede redenen om te willen trouwen in het buitenland. Maar waar moet je allemaal op letten als je De Grote Dag buiten Nederland wilt plannen?

Gasten en bestemming
Hou er rekening mee dat niet alle gasten net zo enthousiast hoeven te zijn over het maken van een reis naar het buitenland als jullie zelf. Sommigen kunnen bijvoorbeeld verminderd mobiel zijn en daarmee niet geschikt om (lang) te reizen, anderen hebben misschien last van vliegangst of heimwee. Als je wilt dat al je gasten aanwezig kunnen zijn, let dan op hun wensen. Of geef bijvoorbeeld bij thuiskomst een extra feest voor de thuisblijvers.

Let op je kleding als bruid en bruidegom en geef eventueel een dress code mee aan jullie gasten die aansluit bij de mores van het land waar jullie gaan trouwen. Niet elke bestemming kan bijvoorbeeld diepe decolletés waarderen, ook kan het verstandig zijn op extra warme locaties, zoals in de tropen, te letten op de stof. Do: linnen en katoen, don’t: polyester en lycra.

Het weer op paradijselijke locaties zoals Australië, de Antillen en de Verenigde Staten kan in regen- of orkaanseizoenen totaal omslaan. Hou daarom altijd rekening met de weersomstandigheden in de specifieke periode dat jullie willen gaan trouwen om vervelende situaties en teleurstellingen te voorkomen.

Toestemming en documentatie
Controleer goed of je wel mag trouwen in het land in kwestie, als vreemdeling in het land. Doe dit bij de officiële instantie waar jullie willen gaan trouwen.

Zoek uit welke documenten vereist zijn voor het sluiten van een huwelijk. Denk aan een afschrift van jullie geboorteaktes of een verklaring van jullie burgerlijke staat. De regels hiervoor kunnen verschillen per land.

Ook kunnen in sommige landen de plaatselijke autoriteiten vragen om een verklaring van huwelijksvoornemen. Die kun je vragen aan de Nederlandse ambassade of consulaat in het land waar jullie willen trouwen.

Daarnaast zijn er landen die specifiek zullen vragen om een bewijs dat jullie niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met een ander. Dit bewijs is een ongehuwdverklaring of een verklaring van huwelijksbevoegdheid. Je vraagt deze verklaringen aan via de burgerlijke stand van jullie laatste woonplaats.

Terug in Nederland: Legaliseren
Voor wie in Nederland woont en in het buitenland wil trouwen is het noodzakelijk om een in het buitenland gesloten huwelijk te registreren in de Basisregistratie Personen (BRP).

Voor het laten inschrijven van de buitenlandse huwelijksakte in Nederland moet je de buitenlandse akte eerst laten legaliseren, door de autoriteiten van het land waar jullie getrouwd zijn. Daarna moet de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging van dat land de huwelijksakte legaliseren.

Standaardzaken
Net als wanneer je op vakantie gaat, is het ook in het geval van een bruiloft in het buitenland goed om op bepaalde standaardzaken te letten. Geldigheid van de paspoorten, visum, vaccinaties (en vervelende bijwerkingen), de actuele politieke situatie van het land, reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen: zorg ervoor dat alles in orde is voor deze speciale vakantie.

Er zijn duidelijk heel wat regels en voorwaarden waaraan je moet voldoen voordat je kunt trouwen in het buitenland en dit huwelijk rechtsgeldig kunt maken in Nederland. Maar voor wie voorbij de administratieve en wettelijke lasten kijkt, kan een bruiloft in het buitenland natuurlijk een extra bijzondere ervaring zijn. Want hoe fantastisch is het om elkaar het jawoord te geven aan een Balinees of Hawaiiaans strand, in een pittoresk Italiaans dorpje of op de top van een berg?

Informatie afkomstig van de Rijksoverheid. Fotografie: Ben Lai, Neudimar Reis

Plaats een reactie!

  •  

    Wees de eerste met een reactie!

Blog & nieuws

Meer nieuws
uw bruiloft begint bijz bruidslocaties.nl zoek unit duintden locatie in NL. Zoek een bruidslocaties