Let op: trouwen in gemeenschap van goederen verandert!

Ga je trouwen, dan is het goed om een aantal zaken vast wilt leggen. Lees hier over de nieuwe omtrent in gemeenschap van goederen trouwen.

Als je gaat trouwen, ga je ervan uit dat dat voor altijd is. Toch is het goed om na te denken wat en hoe je een aantal zaken vast wilt leggen. Dan hebben we het vooral over bezittingen en eventueel kinderen. Ook al lijkt het ouderwets, maar nog steeds wordt de meerderheid van de huwelijken (driekwart) in gemeenschap van goederen afgesloten. Een regeling die stamt uit 1838 en betekent dat al je bezit na je huwelijk ook eigendom van je partner wordt. En daar ontstaan soms de problemen wanneer het huwelijk onverhoopt in een scheiding eindigt.

Hoe is de situatie nu?
Als je nu trouwt en niets doet, dan trouw je vanzelf in gemeenschap van goederen. Alle bezittingen én schulden van beide partners zijn vanaf nu jullie gezamenlijke eigendom. Dat gaat van onroerend goed en erfenissen tot je sieraden, je verzameling oude lp’s tot, nou ja, verzin het maar. Je hoeft er niet voor naar de notaris, partners worden standaard geregistreerd als ‘getrouwd in gemeenschap van goederen’. En daar gaat het af en toe mis. Of het nu komt omdat je denkt dat het huwelijk voor altijd is, je het onderwerp niet wilt aansnijden omdat je bang bent het scheidingsonheil over je af te roepen of omdat je er gewoon niet aan denkt, het is niet het eerste gespreksonderwerp dat je aansnijdt als jullie besluiten te trouwen. En toch wil je voorkomen dat bij een echtelijke breuk je ook nog eens al je bezittingen met je nieuwe ex moet delen.

Daarom gaat er wat veranderen in 2018
Per 1 januari 2018 verandert de wetgeving en wordt de beperkte gemeenschap van goederen de standaard. Dat betekent dat alleen dat wat je tijdens jullie huwelijk opbouwt, dus ook schulden, jullie gemeenschappelijk eigendom wordt. Schenkingen erfenissen blijven ook persoonlijk eigendom. Dat klinkt als een goede deal, want zo hoef je bij een scheiding niet op te draaien voor de eventuele schuld van je partner met je vermogen van voor je huwelijk en hoef je ook die erfenis van je overleden oma niet te delen.

Moet ik hier nog iets voor doen?
Nu dit de standaardwetgeving wordt, hoef je niets bij de notaris vast te leggen. Alleen voor wie het eigendom anders wil regelen en onder huwelijkse voorwaarden wil trouwen, moet dit bij de notaris vast laten leggen. Daar zijn uiteraard kosten aan verbonden. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je goed vastlegt wat jouw persoonlijke eigendom is. Je zult dus een administratie bij moeten houden om aan te kunnen tonen dat bepaalde bezittingen ook echt jouw eigendom zijn. Anders loop je het risico dat bij een eventuele echtscheiding de zaak voor de rechter komt en je alsnog je eigendom moet delen.

Dus…
Als je je zaken wel goed geregeld wilt hebben maar je het moeilijk vindt om met je aanstaande het gesprek aan te gaan, dan ben je met deze nieuwe wetgeving in ieder geval al beter af dan ervoor. Alles wat je voor je huwelijk hebt opgebouwd, is en blijft van jou!

Foto: James Bolger

Plaats een reactie!

  •  

    Wees de eerste met een reactie!

Blog & nieuws

Meer nieuws
Uw bruiloft begint bij bruidlocaties.nl zoek uit duizende locaties in NL. Zoek een bruidslocaties