Schrijf je eigen trouwgeloften

‘Mag ik jullie dan nu vragen elkaar de hand te geven…’. Vervolgens spreek je tijdens de huwelijksceremonie naar elkaar de trouwgeloften uit. Dat je je man of vrouw altijd trouw blijft, in goede en in vooral ook in slechte tijden. Dat je elkaar altijd liefhebt. Zelfs als het allemaal even niet meezit in het leven. Daar zijn al jaren dezelfde standaard geloften voor. Hebben jullie er al eens over gedacht je eigen geloften te schrijven? Lees hier hoe je je huwelijksdag nog persoonlijker en ook een beetje spannender kunt maken!

Wil je je ceremonie een persoonlijk tintje geven, dan kun je naast de standaard geloften je eigen verhaal houden. Hoe leuk en speciaal is het als je anekdotes en eigenschappen over elkaar deelt met de gasten die tot nu toe alleen jullie twee wisten? Hoe pak je dat aan? We geven je wat suggesties om stapsgewijs tot leuke, lieve of misschien wel ontroerende trouwgeloften te komen.

1. Hou het leuk en dus niet te lang
Bepaal hoe lang jullie verhaal of speech wordt. Het is verstandig dit goed met de trouwambtenaar te bespreken. Een aantal minuten is meestal lang genoeg om het leuk voor de gasten te houden. Zorg er ook voor dat je allebei evenveel spreektijd neemt om gênante situaties te voorkomen of scheve gezichten van (schoon)ouders.

2. Grappig, serieus of tranentrekkend?
Heel belangrijk: wat is de stijl waarin jullie de geloften willen doen? Wat past bij jullie? Zijn jullie altijd wel in voor een lolletje en willen jullie je gasten graag aan het lachen maken? Of misschien houden jullie meer van een serieuze en misschien wel emotionele voordracht. Zorg ervoor dat je als stel op een lijn zit en je je er beide comfortabel bij voelt. Als jullie op de emotionele tour gaan, houd het dan met het oog op de gasten niet te lang.

3. Pak de foto’s erbij en graaf in jullie geheugen
Het idee van trouwgeloftes is dat je bedenkt waarom je voor hem of haar viel en wat de dingen zijn die jullie samen gedaan hebben waar je fijne herinneringen aan hebt. En die waarschijnlijk de reden zijn om met elkaar te trouwen. Houd in je achterhoofd dat je minimaal de volgende vragen kunt beantwoorden:
• Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
• Waarom passen jullie zo goed bij elkaar?
• Wat zijn de fijne momenten die je je altijd zal herinneren?
• Wat zijn leuke eigenschappen (de minder leuke zijn er even niet)?
• Wat is het beste wat de ander in je boven haalt?

4. Schrijf het op
De kans is groot dat je niet meteen inspiratie hebt om een rijtje beloftes te bedenken. Laat het bezinken en schrijf het op zodra iets in je opkomt. Schrijf vooral vanuit je gevoel. Wat wil je vertellen over je geliefde aan je gasten en wat wil je je geliefde vertellen? Hoe beloof je die eeuwige trouw en onvoorwaardelijke steun en toeverlaat? Onze tips:

- Vertel iets persoonlijks over jullie ontmoeting, leven tot nu toe samen of wat je maar kwijt wilt: Toen ik je vijf jaar geleden zag, wist ik het al…/ In die periode heb je dit voor me gedaan of betekend…

- Uit je liefde: als ik bij jou ben, voel ik me altijd…/ ben ik altijd mezelf../ je haalt altijd … in mij naar boven
En dan de belofte(s): ik beloof dat ik er altijd voor jou zal zijn/ dat ik je de ruimte geef…/ dat je eenmaal per week met je vrienden op stap mag..(past bij de lollige speech).

- Vind je het spannend om voor een groep gasten te spreken? Lees dan op wat je opgeschreven hebt. Het hoeft geen top performance te worden! Het wordt sowieso een geweldige ervaring. Dat is een belofte.

Foto: Sage Ross

Plaats een reactie!

  •  

    Wees de eerste met een reactie!

Blog & nieuws

Meer nieuws
Uw bruiloft begint bij bruidlocaties.nl zoek uit duizende locaties in NL. Zoek een bruidslocaties