Sketches op een bruiloft: voor wie is het leuk?

Een sketch verzinnen voor een bruiloft geeft een hoop voorpret voor de makers. Maar wat vindt het publiek er straks van of, nog belangrijker, het bruidspaar?

Misschien even waarschuwen?
Een bruiloft gaat natuurlijk om het stralende bruidspaar. Het feest staat in het teken van een prachtige en gelukkige toekomst samen. Maanden hebben aanstaande bruid en bruidegom, al dan niet met een ceremoniemeester, toegewerkt naar het perfecte feest.

Alles is tot in de details geregeld, van locatie tot de kleding van de bruidsmeisjes, de gastenlijst, de tafelschikking en het idyllische kerkje.

Maar dan. Dan komt er toch nog onverwachts die überlollige sketch van de voetbalclub of het eindeloos lange lied van de neven en nichten. Waarom wisten we dat niet?

Gênant of leuk?
Ontzettend leuk dat je oude vriendinnenclub er is of al die collega’s. En ook heel fijn dat ze de tijd nemen iets voor te bereiden voor het allerliefste bruidspaar. Meestal is de voorpret voor de performers het allerleukst. Oude foto’s opzoeken voor inspiratie, herinneringen ophalen die je samen deelt.

Maar willen we nou echt het feest dat in volle gang is onderbreken voor een soms tenenkrommende en gênante vertoning waarvan we niet zeker weten wie het echt leuk vindt?

Ik herinner me een lied van een jaarclub die in een lied toegaf verbaasd te zijn dat de bruidegom een vrouw had gevonden. Ze hadden altijd gedacht dat hij op mannen viel. De geschrokken blik van de bruid sprak boekdelen.

Of de getuige die niet uit zijn hoofd kan zetten dat hij de bruid eigenlijk niet geschikt vindt voor zijn beste vriend en in zijn speech per ongelijk nog even de naam van de ex van de bruidegom laat vallen. De ijzige stilte die er toen viel vergeet ik niet meer. Na afloop moest het met de bruid toch nog wel even recht gepraat worden.

En de toespraak van die collega die net iets teveel informatie geeft over hoe de bruidegom zich manifesteert op de werkvloer, met een kwinkslag weliswaar. Maar toch. Is dat niet meer iets voor een functioneringsgesprek?

Of die slaapverwekkende brave liedjes van familieleden die vinden dat ze iets moeten doen maar vooral de harmonie willen behouden. Gaap.

Is niets doen dan de oplossing?
Het huwelijksfeest staat in het teken van het bruidspaar en daarom moeten we hun wensen respecteren. Als de bruid het geweldig vindt dat haar breiclub een leuk lied maakt over de breiexcursie naar breimekka Estland, dan mag dat.

Natuurlijk is het leuk het bruidspaar extra in het zonnetje te zetten en hen te laten weten dat we van hen houden en hen samen een fijne toekomst wensen. Het is immers hun feest en ze hebben hun dierbaren uitgenodigd. Maar dat kan op verschillende manieren. Terugblikken of vooruitkijken kan ook met persoonlijke boodschappen door bijvoorbeeld iedereen op te laten schrijven, van te voren of ter plekke, wat hun herinnering aan het bruidspaar is. Een fotoprojectie tijdens het feest is ook een terugblik en geeft veel mooie en leuke‘aha’- momenten.

En wil die gezellige oom of de jolige vriendenclub toch echt iets doen, laat het hen dan overleggen met het bruidspaar. Misschien hebben de bruid en bruidegom nog wel goede ideeën of doen ze zomaar mee met de sketch. Dat is pas voor iedereen leuk!

Foto: Mallory Matson

Plaats een reactie!

  •  

    Wees de eerste met een reactie!

Blog & nieuws

Meer nieuws
Uw bruiloft begint bij bruidlocaties.nl zoek uit duizende locaties in NL. Zoek een bruidslocaties