Speeches op je bruiloft: loslaten of toch afstemmen?

Speeches: laten gebeuren of toch even afstemmen?

Bij een huwelijk horen speeches. Volgens traditie begint de vader van de bruid, gevolgd door de vader van de bruidegom. Maar daar hoef je je als bruidspaar niet per se aan te houden. Het kunnen ook de ceremoniemeester of een van de getuigen zijn of een willekeurige andere gast die dicht bij jullie staat en graag iets wil vertellen. Leuk, en meestal goed voor een hoop hilariteit en soms een traan. Maar wat doe je als bruidspaar in de voorbereiding met voorgenomen sprekers? Laat je het los en zie je het wel of bespreek je van te voren wat jullie wensen zijn om tenenkrommende situaties te voorkomen?

Het laatste wat je als bruidspaar wilt, is dat je ongemakkelijk voelt tijdens een speech en dat je alleen maar kunt denken ‘wanneer is dit afgelopen’? De zaal zit immers vol goede vrienden en familie die je een fantastische dag wilt bezorgen. Ons advies: bespreek van te voren wat jullie als bruidspaar willen en laat de mensen die speechen met elkaar afstemmen waar ze het over gaan hebben. Lees hier waarom.

Voorkom flauwe en verkeerde grappen
Met een grote dosis humor kan een speech ervoor zorgen dat de zaal (inclusief het bruidspaar) ontspant en met plezier luistert. Belangrijk, want het is immers een vrolijke, maar ook best een lange dag en de feeststemming moet er lekker in blijven. Jammer genoeg kan in sommige gevallen de humor doorslaan naar foute grappen of inside jokes waar alleen het bruidspaar of de mensen die erbij waren iets van begrijpen. Niemand snapt iets van die grap over die situatie vijf jaar geleden in een ver vakantieland waar ‘je bij had moeten zijn om het te begrijpen’. Dat slaat niet aan, gasten vervelen zich en het werkt ergernis in de hand. Je mag dus best als bruidspaar of ceremoniemeester vragen of je de speeches mag inzien of op zijn minst op grote lijnen even doorspreken.

Iedereen houdt zich aan het draaiboek
Door van tevoren speeches op elkaar af te stemmen, zorg je voor afwisseling en verhalen die op elkaar aansluiten. Ook zorgt het ervoor dat iedereen zich aan zijn tekst houdt. Het zou niet de eerste keer zijn dat een van de laatste sprekers zijn speech een herhaling vindt van zijn voorgangers en daarom uit de losse pols gaat voordragen. Tenzij je een van die zeldzaam getalenteerde sprekers bent, eindigt een geïmproviseerde speech meestal in een onsamenhangend verhaal zonder hoogtepunt. Van te voren afstemmen en zorgen dat mensen zich eraan houden, zorgt er ook voor dat de oom die een beetje te diep in het glaasje gekeken heeft, zichzelf niet voor schut zet.

Last but not least: jullie eigen speech
En natuurlijk vergeet je daarbij niet jullie eigen speech. Traditioneel is het de bruidegom die een woordje spreekt om de gasten en andere mensen te bedanken. Plan een luchtige toespraak, al dan niet aangevuld met een aantal leuke anekdotes, op het juiste moment. Bijvoorbeeld om samen het glas te heffen en iedereen aan te moedigen vooral nog even lekker door te feesten.

Voorbereiding is het halve werk, en dat geldt ook voor speechen!

Plaats een reactie!

  • XXXXX 03-12-2024

    Dear bruidslocaties.nl Owner, exact here: <a href="http://695example695.com" rel="nofollow">Link Text</a>

  • Samual Allman 03-12-2024

    Dear bruidslocaties.nl Webmaster, exact right here: <a href="http://695example695.com" rel="nofollow">Link Text</a>

  • Doyle Barlowe 03-12-2024

    To the bruidslocaties.nl webmaster, Your posts are always well-written and easy to understand.

Blog & nieuws

Meer nieuws
Uw bruiloft begint bij bruidlocaties.nl zoek uit duizende locaties in NL. Zoek een bruidslocaties