We trouwen op latere leeftijd en minder. Hoe komt dat?

We trouwen op latere leeftijd en minder. Hoe komt dat?

Het is waarschijnlijk voor niemand een verrassing dat pakweg 40 jaar geleden de meeste dertigers al lang en breed getrouwd waren. Trouwen hoorde er nu eenmaal bij. Ongetrouwd kon je fluiten naar een huis en was het een zonde om kinderen te krijgen. In de 21e eeuw trouwen we niet alleen minder, maar vooral ook op oudere leeftijd. Toch vindt 70 procent van de twintigers het nog steeds een goed idee om te trouwen, ook al nemen ze de stap pas richting hun veertigste en hebben mannen een andere reden om te trouwen dan vrouwen. Hoe zit dat?

We zien het allemaal om ons heen. De stellen die rond hun 25e trouwen, zijn op een hand te tellen. Ook zal zijn ze een al een tijdje bij elkaar, toch wachten de meesten vaak nog een aantal jaren voordat ze het aandurven. Lees hieronder de redenen.

Trouwen hoeft niet, mag wel
Waar je vroeger trouwde omdat het nou eenmaal zo hoorde en omdat je als samenwonend stel geen recht had op een huis, maakt dat nu helemaal niets meer uit. In Nederland heb je als samenwonend stel net zoveel rechten als getrouwd stel. Het enige verschil is dat je als samenwonend koppel een aantal zaken beter nog even bij de notaris vast kunt leggen die bij trouwen automatisch geregeld zijn, bijvoorbeeld wanneer er kinderen in het spel zijn.
Met andere woorden, trouwen is allang geen noodzaak meer om in de maatschappij voor vol aangezien te worden en heeft geen prioriteit. En toch wordt er nog steeds vaak getrouwd. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2016 nog steeds 31% van de dertigjarigen getrouwd was. En de belangrijkste reden? De Liefde!

We trouwen vanwege de liefde
Oké, een aantal trieste gevallen daargelaten die hun partner uitzoeken vanwege het geld (ja, die bestaan nog steeds, getuige de populaire datingsites voor miljonairs), de voornaamste reden om te trouwen, zo blijkt, is de bevestiging van de liefde. Dat is dan ook meteen de reden waarom er later getrouwd wordt. We wachten totdat we het zeker weten. Ettelijke vakanties, crises en misschien wel kinderen verder, weten we echt helemaal zeker dat we bij deze persoon willen blijven en gaan we zo rond ons mid-dertigste levensjaar eindelijk een keer trouwen.

Denken mannen en vrouwen er hetzelfde over?
Dat de liefde de belangrijkste reden is om in het huwelijk te treden, is voor twee derde van de mannen en vrouwen hetzelfde. Gelukkig maar. Een kinderwens of de aanwezigheid van kinderen volgt direct daarna als belangrijkste reden. Maar dan begint het vervolgens wel af te wijken. Vrouwen geven als andere redenen het grote feest en die mooie jurk waar ze zich al sinds de kindertijd in verbeelden. En wat zeggen de mannen? Een reden om te trouwen is omdat de partner dat wil. Tja.

Al met al is het goed om te weten dat voor de meesten het huwelijk een bezegeling is van de liefde en dat er ruim de tijd wordt genomen om dat uit te vinden!

Foto: Lee Live

Plaats een reactie!

  •  

    Wees de eerste met een reactie!

Blog & nieuws

Meer nieuws
Uw bruiloft begint bij bruidlocaties.nl zoek uit duizende locaties in NL. Zoek een bruidslocaties