Wel of niet de naam van je partner aannemen na je huwelijk?

Ooit, mede dankzij Napoleon, moest iedereen in Nederland een achternaam bedenken en zich daarmee verplicht laten registreren. Kinderen en vrouwen namen de achternaam van de man aan. En zo gaat het nog steeds, zij het dat je als vrouw nu kiest welke achternaam je gebruikt en dat ook mannen keuzes hebben. Voor degenen die er nog niet uit zijn of ze na hun trouwen hun naam veranderen: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden!

Weet jij al welke naam je kiest nadat je getrouwd bent? Draag je met trots de achternaam van je partner? Of voelt dat vreemd en gebruik je toch liever de naam die je al sinds je geboorte hebt en die iedereen kent? Je bent vrij in je keuze. Je naam veranderen is voor de één een gevoel, voor de ander is de keuze puur praktisch. Voor vrouwen geldt dat we in Nederland over het algemeen niet moeilijk doen als een vrouw haar eigen naam houdt. Je wordt niet meteen meer afgestempeld als feministisch met alle vooroordelen van dien, ook al zijn er nog steeds veel vrouwen die de naam van hun man aannemen.

Wat kan er allemaal op het gebied van namen veranderen?

Als je getrouwd bent of als je een geregistreerd partnerschap hebt, mag je de achternaam van je partner gebruiken. Uiteraard verander je daarmee niet je eigen naam! Dit zijn de mogelijkheden:

1.Eerst de naam van je partner en dan die van jou

2.Eerst je eigen naam, dan die van je partner

3.De naam van je partner in plaats van je eigen naam

Dus, wat doe je?

Veel vrouwen kiezen voor de naam van hun man uit romantisch oogpunt. Er zijn ook vrouwen die graag dezelfde naam als het hele gezin hebben en daarom hun achternaam veranderen. Ook al kunnen kinderen inmiddels ook de naam van de moeder aannemen. En dan zijn er weer anderen waarbij de achternaam van hun partner voor hilariteit zorgt. Stel, je bent tandarts en je partner heet Snoep... Zo heeft iedereen zijn persoonlijke redenen om te kiezen voor het wel of niet veranderen van de achternaam.

Administratieve rompslomp

Kies je wel voor een naamswijziging? Dan ontkom je er niet aan dit bij verschillende officiële instanties door te geven. Bij het gemeentehuis natuurlijk, maar ook de belasting moet weten dat je naast je meisjesnaam een andere naam gebruikt. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer instanties die van de wijziging af moeten weten. En o ja, bedenk ook meteen een nieuwe handtekening!

Al met al is een naamwijziging, zeker nu we de keuze hebben, toch iets om goed over na te denken. Wat zijn voor jou de precieze redenen en denk je dat je er over tien jaar nog steeds zo over denkt? En zijn er gevolgen voor je werk en carrière, misschien zelfs voor sociale media? Want je wilt natuurlijk wel nog gevonden worden voor die reünie van de lagere school!

Foto: Sabrina Asch via Armistead Booker

Plaats een reactie!

  • wang 19-01-2021

    aaaa內容aaaaa

  • Rogelio McKenny 19-01-2021

    aaa大家一起发财aaa

Blog & nieuws

Meer nieuws
uw bruiloft begint bijz bruidslocaties.nl zoek unit duintden locatie in NL. Zoek een bruidslocaties