Wil je met me trouwen op tv?

Dat het aantal huwelijken daalt, heeft geen effect op trouw- en datingprogramma’s op tv. We kijken met zijn allen graag en zelfs gerenommeerde kranten doen mee. “Politiek kan voorbeeld nemen aan #Gordongaatniettrouwen” was de kop in Het Parool boven een artikel over politiek en het onderwijs. “Gordon gaat trouwen... maar niet heus” en “De ontknoping van ‘Gordon gaat trouwen’ was geweldig” kopten respectievelijk het AD en NRC. Dat Chantal en Nikolai van Married at First sight nog steeds gelukkig zijn, lazen we ook in de krant. Bizar. Hoe kan dit?

In de jaren tachtig en negentig keken we met de hele familie gezellig in pyjama naar koppels die de strijd aangingen in de Honeymoonquiz met Ron Brandsteder of in Love Letters met Linda de Mol. De prijs was een huwelijksfeest- of reis. De programma’s zijn er nog, maar nu met een andere prijs. Je kunt een partner winnen, of een jurk als je de man of vrouw al hebt. De boer wint met hulp van Yvon Jaspers een vrouw. Gordon wint een man, althans dat was de bedoeling. Waarom houden deze mensen ons zo bezig? Een overzicht.

Gordon Gaat Trouwen
Gordon is het leven van de partyende single zat. Hij is al een tijd op zoek naar een vaste partner. Een speciale jury, waaronder goede vriend Gerard Joling, selecteerde mannen voor Gordon om mee te daten met het huwelijk als einddoek. Vooral de ontknoping heeft wat stof in Nederland doen opwaaien. Er bleven twee potentiele huwelijkskandidaten over. Met wie zou hij gaan trouwen? Als alle bruiloftsgasten in vol ornaat en de twee overgebleven kandidaten in een idyllische locatie in spannende afwachting zijn, verklaart Gordon dat hij toch niet verliefd was. Wat?! Tja, iedereen weer naar huis. Dat er een tweede seizoen volgt, zou gezien de nare reacties van het publiek op deze ontknoping onwaarschijnlijk zijn. Maar we weten dat liefde zich niet laat dwingen, toch? Bovendien, wat maakt het uit? We willen toch gewoon elke week Gordon zien met zijn vette lach en vunzige opmerkingen. Ik denk dat er een tweede seizoen komt.

Married at first sight
In Married at first sight naar Deens format wordt er heel anders gekoppeld. Niks, geen jury. Onderzoeksgegevens worden naast elkaar gelegd om de ‘juiste’ match te vinden. Aan de hand van DNA-materiaal, psychologische testen, gesprekken over seks en intimiteit worden deelnemers aan elkaar gekoppeld en in dezelfde categorie geplaatst. Zeg maar, knap bij knap en minder knap bij minder knap. Dat schijnt goed te werken. Dat er een markt is voor dit soort programma’s en dat er veel, waarschijnlijk wanhopige, singles zijn, blijkt uit het aantal zoekenden dat zich heeft opgegeven. Ruim 1000 single mannen en vrouwen. In het programma gaat het stel dat door de computer gematcht is meteen trouwen. Reallife volgen de bruiloft, de huwelijksreis en het samenwonen. Dat kan niet goed gaan, waarschijnlijk de belangrijkste reden voor half Nederland om te kijken. Ik vind het bijzonder dapper, met een wildvreemde op vakantie en in één huis wonen. Petje af!

Say yes to the dress
Een jurk uitzoeken in New York City doe je bij Kleinfeld Bridal. Bijna 3000 vierkante meters aan bruidsjurken met de grootste selectie trouwjurken ter wereld. Ga er maar aanstaan. Gelukkig zijn er 200 medewerkers die je helpen bij je keuze. Een daarvan is bruidsjurkengoeroe Randy Fenoli. Goudeerlijk in zijn oordeel en always with a smile. Altijd als het net lijkt alsof er geen jurk te vinden is en de paniek toeslaat, voilà, de droomjurk! Is it a yes? Yes! Ik weet niet waarom, maar ik blijf altijd kijken. Of het nou door de sprookjesachtige jurken komt of omdat elk moment de wereld van de bruid in kan storten omdat haar droomjurk binnen het budget er niet bij zit? Ik denk eigenlijk het laatste.

Ik ben benieuwd naar weer een nieuw tv-format. Ik begreep dat de afgevallen deelnemer van Gordon aanbiedingen heeft gekregen voor een programma. Als ik hem was zou ik het niet doen. We blijven voyeuristen. Een deel van de lol van het kijken, is dat er iets wringt, mislukt, anders loopt dan verwacht. Als alles op rolletjes loopt, wordt het saai en hoeven we niet te kijken. Hij is gewaarschuwd.

Foto: Say yes to the dress

Plaats een reactie!

  •  

    Wees de eerste met een reactie!

Blog & nieuws

Meer nieuws
Uw bruiloft begint bij bruidlocaties.nl zoek uit duizende locaties in NL. Zoek een bruidslocaties