Wil jij een groene bruiloft? Dit is wat je kunt doen

De trend van duurzaamheid en fair trade gaat ook aan huwelijksfeesten niet voorbij. Biologisch eten, kleding van biologisch katoen dragen en energie besparen wordt een steeds vaster onderdeel van ons leven. En waarom zou je op die mooie dag in je leven die principes niet gewoon handhaven? Want ook een bruiloft leent zich goed om rekening te houden met het leven op onze aardbol. Je bruidsjurk bijvoorbeeld draag je meestal maar één keer. Dat kan best duurzamer. Net als de catering tijdens het feest en de keuze van de locatie. Ben je op zoek naar een ‘groene’ bruiloft? Lees hier onze tips!

Draag een eerlijke bruidsjurk
Voor een mooie ‘groene’ bruidsjurk zijn er een paar mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een fair trade jurk, een jurk die op een eerlijke manier gemaakt is in een derdewereldland. De Nepalese ontwerpster Sanyukta Shresta ontwerpt bruidsjurken die worden gemaakt in haar geboorteland en waarmee onder andere vrouwen, duurzaamheid en fair trade gesteund worden. De prachtige ontwerpen worden voornamelijk verkocht in luxe winkels in Groot-Brittannië. Gelukkig hoef je niet te reizen als je interesse hebt, ook in Nederland worden ze verkocht via Nama Nama.

Of een romantische vintage bruidsjurk?
Een hip en tegelijkertijd duurzaam idee voor een bruidsjurk is de vintage of antieke jurk. Zo’n romantische japon uit de jaren ’50 is wel heel bijzonder. Er zijn bruidswinkels die jurken met een vintagelook ontwerpen en maken, nieuwe jurken dus. Maar die bedoelen we niet. Voor een echte antieke jurk, die eventueel vermaakt wordt, kun je terecht bij bijvoorbeeld Laura Dols, Nama Nama, Pioen Vintage of Japon Vintage. Zij verzamelen echte antieke jurken met een verhaal erachter. Heel nostalgisch is als je oude oma haar trouwjurk nog heeft en haar kleinkind in haar jurk trouwt. Antiek mag weer, dus vraag het haar eens.

Groene locatie met lokale producten
Een letterlijk groene locatie waarbij je gebruik maakt van leveranciers en producten uit de omgeving, is niet alleen duurzaam. Hoe mooi is het om je feest te vieren in een bosrijke omgeving, of lekker aan het strand. Of misschien wel op een leuke, romantische boerderij! Met biologische producten van leveranciers of boeren uit de omgeving, steun je de lokale producenten en weet je zeker dat je gasten van lekker, verse producten genieten. En als je het echt helemaal eerlijk wilt doen, dan kies je voor een veganistische dag. Je zult versteld staan hoeveel lekker dingen je kunt bereiden zonder vlees.

Vervoer je gasten samen
Je bruiloftsgasten samen vervoeren is niet alleen goed voor het milieu, maar ook super gezellig. Huur bijvoorbeeld een bus of als je ergens in de buurt van water trouwt, een boot om je gasten gezamenlijk naar de trouwlocatie te vervoeren. Dat is beter voor het milieu en het feest is al begonnen!

Een lokaal bruidsboeket
Als je een duurzaam bruidsboeket kiest, let er dan op dat de bloemen uit Nederland en liefst uit de buurt of regio komen. Met als onze mooie bloemen in Nederland is milieuvervuilend transport niet nodig. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de aankleding van de locatie. Seizoensbloemen uit de regio zijn een goede, groene keuze.

Zo zie je, een groene bruiloft hoeft niet moeilijk te zijn!

Foto: Steve Corey

Plaats een reactie!

  •  

    Wees de eerste met een reactie!

Blog & nieuws

Meer nieuws
Uw bruiloft begint bij bruidlocaties.nl zoek uit duizende locaties in NL. Zoek een bruidslocaties