Wat de bruidegom in andere culturen moet doorstaan

Zelfs in het nuchtere Nederland kennen we wel een aantal tradities rondom het huwelijk. Wil je er niet aan meedoen, dan krijg je hooguit te maken met teleurgestelde ouders of schoonouders. Dat is wel anders in sommige culturen. Daar wordt nog waarde gehecht aan gebruiken die in veel gevallen specifiek de bruidegom aangaan. Sommige zijn grappig, sommige zelfs pijnlijk! Lees hieronder over het lot van Aziatische, Russische en Duitste bruidegoms.

Chinezen houden van een grapje
Om in China als bruidegom je bruid mee te kunnen nemen naar je eigen bruiloft, moet je eerst de goedkeuring van je vrienden en familie winnen met een aantal ‘testen’. De aanstaande bruid zit in een aangrenzende kamer te wachten totdat de bruidegom geslaagd is voor, eerlijk gezegd, vrij simpele spelletjes die ik ken van de verjaardagspartijtjes van mijn dochters. Ook in China zorgt dit voor een hoop hilariteit. Vooruit, we noemen er toch maar een paar: een slijmerig liefdeslied dat de bruid heeft uitgekozen op zijn aller hardst zingen zodat zij het hoort, een pak hele droge koekjes zo snel mogelijk eten (zonder te drinken natuurlijk), vragen beantwoorden over hun liefdesrelatie en geblinddoekt proeven van hele vieze, pittige, zoete of bittere etenswaren. En dan mag hij haar eindelijk meenemen.

Nee, dan Zuid-Korea…
Want daar wordt de kersverse bruidegom pas echt hard aangepakt. Voordat hij zijn eerste huwelijksnacht ingaat, trekken zijn vrienden zijn schoenen en sokken uit en binden ze de bruidegoms voeten aan elkaar vast. Vervolgens slaan ze, als grapje, met een stok of een vis (!) tegen de onderkant van zijn voeten. Ze testen hiermee niet of hij tegen kietelen kan maar of hij een beetje een sterk karakter heeft.

Handige Russen
Bij de Russen gaat het simpelweg om de roebel. De bruidegom vertrekt naar het huis van zijn bruid, maar niet zonder een zak geld als losgeld. Daar aangekomen geeft hij het geld af(of sieraden, dat mag ook), waarna de ouders van de bruid iemand tevoorschijn toveren met een sluier. Je raadt het al: dat is niet de vrouw voor wij hij gekomen is. Wanneer hij uiteindelijk ziet dat het niet zijn aanstaande is, krijgt hij alleen de ‘echte’ versie als hij eerst de som losgeld verhoogt. Dit fenomeen heet vykup nevesty en is puur als amusement bedoeld. Tegenwoordig betaalt de bruidegom geen losgeld, maar probeert hij zijn aanstaande vrouw los te krijgen met opdrachten die hij van de schoonfamilie krijgt. En aangezien bruiloften in Rusland wel een paar dagen kunnen duren, nemen ze hier uitgebreid de tijd voor.

Duitse bruidegom zoekt bruid
Het zuiden van Duitsland kent de traditie van de ontvoering van de bruid. Dit gebruik symboliseert de onafhankelijkheid van de bruid van haar ouders. Het komt erop neer dat vrienden van het bruidspaar de bruid ‘ontvoeren’ naar een of meerdere cafés. Tijdens het huwelijksfeest wel te verstaan. De bruidegom krijgt, als hij nog steeds niet door heeft dat zijn vrouw verdwenen is, een berichtje met een foto van zijn vrouw hangend ergens aan een bar. De bruidegom gaat dan uiteraard op zoek en als hij haar eenmaal gevonden heeft (na enkele tips), is hij er nog niet. Ook in Duitsland houden ze ervan dat de bruidegom zich eerst bewijst. Met een leuk lied of een belofte om het huwelijkse leven goed te beginnen, bijvoorbeeld dat hij de komende drie maanden de afwas voor sein Liebling doet.

Ik krijg zo het idee dat al deze tradities toch vooral leuk zijn voor de familie en vrienden. Of de bruidegom er veel plezier aan beleeft, ik vraag het me af!

Foto: (c) Amie Fedora Photography - for Binita Patel Photography

Plaats een reactie!

  • Clement Steffen 29-03-2024

    To the bruidslocaties.nl admin, Thanks for the detailed post!

Blog & nieuws

Meer nieuws
Uw bruiloft begint bij bruidlocaties.nl zoek uit duizende locaties in NL. Zoek een bruidslocaties